Carles Aguirregabiria, cap de colla dels Castellers d’Esparreguera, ens explica com serà la XXI Trobada del Baix Llobregat

 

Com a organitzadors de la XXI Trobada del Baix Llobregat, heu decidit canviar el dia de l’actuació, que normalment era dissabte a la tarda, per diumenge al matí. Com és això?

Bàsicament perquè, com a organitzadors, tenim el dret a poder fer-ho quan ens convingui. Sempre que actuem dissabte a la tarda, a excepció de festa major, tenim una davallada molt gran de camises a plaça. Llavors, clar, el que ens interessa és fer-ho un diumenge al migdia i si ha de ser més d’hora, més d’hora, fora de l’horari habitual que són les 12h. Ho faríem abans, una hora abans, perquè som moltes colles però pel fet de poder tenir el màxim número de gent. Nosaltres tenim molts castellers que són comerciants, que treballen fins a les vuit del vespre del dissabte, i si l’actuació és a les sis de la tarda doncs ens baixa molt el número de camises.

Creus que és beneficiós per a totes les colles que hi participen?

Segur. És més, algunes colles em van comentar que, sobretot colles més novelles que, per exemple l’any passat la trobada va ser a Sant Vicenç dels Horts i els carallots ho van fer un dissabte a la tarda perquè, com que l’altre vegada que hi havien anat va ser dissabte a la tarda es pensaven que havien de fer-ho així. Fins i tot colles grans com Esplugues o Cornellà em van comentar que també ells perden moltes camises però, que potser els ajuntaments els forcen a fer-ho dissabte a la tarda perquè hi ha més comerços oberts, hi ha més públic al carrer… Però l’any que ve, que es farà a Sant Feliu del Llobregat i ja m’han comentat que ho faran diumenge al migdia pel mateix motiu.

Serà la trobada en que hi participaran més colles, fins el moment. Com ho afrontareu?

Amb moltes ganes de veure el nivell que hi ha, on penso que hi ha onze colles, comptant-nos a nosaltres. Mirar, doncs, que no se’ns allargui molt la jornada, ja que més de tres hores seria un problema logístic pel tema de dinar i tot el que ve després. Seria molt feixuc que una actuació durés més de tres hores ja que es converteix en una actuació tipus concurs o Sant Fèlix, i no ha de ser així. La trobada de colles del Baix ha de ser una mostra de les colles del Baix, és a dir, havíem arribat a plantejar-nos anar a tres reunions amb aquesta gent del Baix Llobregat i fer-hi dos castells només per en dues horetes tenir-ho enllestit però vaja, hi ha altres colles que no volen perquè diuen que tenen molta gent a pujar i que ja no seria actuació castellera  si no fas els tres castells.

A quina plaça tindrà lloc?

A la Plaça del Centre. És una plaça que és prou gran, maca, i que tot i el ser gran, si ens ho mutem bé, podem fer de que sigui una plaça més castellera i que quedi més tancada amb el tema de les paradetes, la barra, l’escenari…

Com es desenvoluparà la jornada? Creus que seria adient fer rondes individuals a cert nivell de castell?

No, una trobada amb tantes colles no, això no és un concurs. Com he dit abans és la trobada de colles del Baix Llobregat i és una actuació castellera més, que aquest any dóna la casualitat de que som onze colles però que altres anys ha sigut de sis. Aquest any som pràcticament el doble i no pots posar tu un castell límit amb les colles de nivell de 7, és a dir, tu exigeixes fer castells superiors al 4d6 en amunt, i, fins el nivell que vulguis. Donat un moment que alguna colla hagués de fer un castell molt important, com a sostre, i les altres colles no tinguessin cap inconvenient, no ho sé, això s’hauria de parlar en aquell moment, però, el que està clar es que no podem diferenciar, ja que el meu castell sostre no és el mateix que el de una altre colla.

Amb el començament de temporada que hi ha hagut aquest any, quin nivell de castells creus que hi haurà a la trobada?

De totes les colles que hi ha, jo suposo que les més novelles seguiran fent els castells de 6 bàsics, potser algú ens sorprèn intentant algun castell més complicat de 6, o fins i tot intentar algun tipus de castell de 7. Sé que hi ha colles que acaben la temporada molt tard i no comencen a fer castells de 7 fins ben entrada la temporada, passat el setembre potser. Però bé, castells de 7 n’hi haurà uns quants, almenys per part nostre tres castells de 7 ja hi seran, per part d’esplugues també, fins i tot, van deixar anar el comentari de que potser farien un castell de 8. Cornellà en principi també ha de poder fer tres castells de 7, i Carallots el 3 i el 4, a aquelles altures de la temporada els han de poder fer. Potser el 4 amb agulla fins i tot. Després altres colles, com Castelldefels tant pot ser que te’n faci un, com dos, o cap, depèn també de com els hi hagi anat la temporada.

Encara queden ben bé dos mesos i mig, i poden passar moltes coses. Hi poden haver colles que vagin molt, molt, molt bé, i per culpa d’una caiguda o de qualsevol tipus de problema dintre la colla també tinguin falta de gent i no puguin fer coses, però en principi hi ha d’haver castells de 7 segur, i castells de 6, i un percentatge de castells descarregats molt alt.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: